telefoon_scheffers  0598 - 592 303     email_scheffers  info@scheffersadvocatuur.nl     facebook scheffers

Publicaties

  • Home
  • Publicaties
  • Vereisten voor geldigheid concurrentiebeding in arbeidscontracten

Vereisten voor geldigheid concurrentiebeding in arbeidscontracten

Artikel 7:653 BW Concurrentiebeding: beding tussen werkgever en werknemer.

Binnen een arbeidsovereenkomst is het in bepaalde branches en bij bepaalde bedrijven, de gewoonte om een concurrentiebeding op te nemen. Een concurrentiebeding is een voorwaarde in het arbeidscontract waarin een beperking is opgenomen voor de werknemer om te switchen van werkgever binnen een bepaalde afstand. Of om te starten als zzp’er in dezelfde branche. 

 Het concurrentiebeding moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, wil het geldig zijn tussen de werkgever en werknemer. In dit artikel worden enkele vereisten voor de geldigheid van het concurrentiebeding in het arbeidscontract benoemd.

Voorwaarden

Ten eerste is het gebruikelijk dat een concurrentiebeding voor een bepaalde tijd geldt. Bijvoorbeeld een jaar of twee jaren. Een langere termijn wordt in de rechtspraak vaak gezien als te bezwarend voor de werknemer en daarom als niet geldig verklaard.

Omschrijving

Daarnaast moet een concurrentiebeding nauwkeurig omschreven zijn. Zo is het nodig de branche of werkzaamheden te omschrijven waarvoor het beding geldt. Is men bijvoorbeeld schoenenverkoper, dan is een concurrentiebeding ten aanzien van schilderswerkzaamheden onzin.

Afstand

Het concurrentiebeding heeft bovendien gelding binnen een bepaalde afstand van de werkgever. Is deze werkgever gevestigd in de provincie Zeeland en wil de werkgever verhuizen en werkzaam worden, in dezelfde branche, in de provincie Groningen, dan kan dat. Ondanks het eventuele concurrentiebeding. De geldende afstand in het concurrentiebeding is namelijk in dat geval niet toereikend.

De geldigheid van een concurrentiebeding heeft te maken met de redelijkheid en billijkheid voor zowel de werkgever als werknemer.

Ook bij het beëindigen van het arbeidscontract is het mogelijk een concurrentiebeding af te sluiten. 

Werkgever/ondernemer:

Heeft u als werkgever juridische hulp nodig voor het opstellen van een goed en geldig concurrentiebeding, neemt u dan contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Bent u werknemer of startende zzp’er/ondernemer, en belemmert een concurrentiebeding uw ambitie, mogelijk kan het beding vernietigd worden. Voor meer informatie en het bespreken van uw persoonlijke situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Contact

Scheffers Advocatuur
Gorecht-Oost 175               
1e etage
Postbus 358
9600 AJ Hoogezand
T 0598 - 592 303
F 0598 - 592 307
info@scheffersadvocatuur.nl